Met de val van het kabinet Rutte-IV dient er ook een nieuw verkiezingsprogramma opgesteld te worden. Vanuit het Thematisch Netwerk Migratie & Integratie hebben we daarom meteen voorstellen opgevraagd aan onze leden en een Zoom-sessie georganiseerd. Nu kunnen we immers voorafgaand aan de concepttekst input aanleveren vanuit ons team en met een superactieve appgroep zijn er ook genoeg standpunten voorhanden om de commissie van inhoudelijke punten te voorzien.
De input bleek uiteindelijk een document te zijn van 11 pagina's. Vanuit deze input heeft het bestuur 21 stellingen gemaakt en deze verdeeld over 4 thema's. Uiteindelijk zijn deze stellingen in een Zoom-sessie met ruim 30 mensen volledig doorgesproken en via stemming aangenomen of afgewezen.
Hierbij per blok een korte overzicht:
Thema 1: wat is humaan?
De basis voor de asielmigratie is de vraag of hetgeen we doen humaan is of niet. Hierbij zijn 2 insteken van belang: 1) is de asielmigratie humaan voor de vluchtelingen en 2) is de asielmigratie humaan voor onszelf?
Mede verwijzend naar het boek 'De asielloterij' van Ruud Koopmans (hij kan zo lid worden van onze appgroep) constateren we dat de EU het dodelijkste migratiesysteem ter wereld heeft. Het is niet alleen slecht voor de asielzoekers; het is ook slecht voor de vluchtelingen waar je daadwerkelijk een 'safe haven' voor wilt zijn. Tenslotte is het ook slecht voor veel Nederlanders; zeker de Nederlanders die in de buurt wonen van een opvangcentrum.
Thema 2: het voorkomen van vluchtelingen
Als je dan vindt dat de huidige regelingen niet humaan zijn, is de volgende vraag wat je kunt doen om de huidige vluchtelingenstroom te voorkomen. Er zijn hierbij twee centrale uitgangspunten binnen de VVD: 1) zorg voor (goede) opvang in de regio en 2) zorg dat de Dublin-akkoorden worden nageleefd.
Daarnaast is - wederom gebaseerd op het boek 'De asielloterij' - een vijfpuntenplan voorgesteld waarin 1) opvang in de regio, 2) een quotum per land, 3) effectieve terugname van akkoorden, 4) betere bewaking van de EU-buitengrenzen en 5) meer onderlinge samenwerking binnen de EU de kernpunten zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat wanneer je mensen bepaalde zaken belooft, je deze belofte ook kunt nakomen.
Thema 3: wie willen we hier wel toelaten?
De beloftes voor hen die we wel willen toelaten zijn gebaseerd op de gedachte dat mensen die vluchten voor oorlog of politieke onderdrukking zich hier moeten kunnen ontwikkelen in vrijheid. Dan moet je dus eerst bepalen dat je ook alleen deze groepen voor een asielaanvraag in aanmerking wilt laten komen.
Dat betekent bijvoorbeeld dat je mensen uit veilige landen snel en direct terug moet kunnen sturen. Ook mensen die hier zorgen voor onveiligheid van Nederlanders dien je zo snel mogelijk terug te sturen.
Een ander punt is dat we zo snel mogelijk de voorzieningen voor asielzoekers sterk terug moeten brengen. De voorzieningen in Nederland zijn veel beter dan hetgeen de Europese regelgeving voorschrijft en ook veel beter dan in alle andere Europese landen (wellicht met uitzondering van Duitsland). Het is ook niet nodig om hen snel een definitieve verblijfstatus te verlenen; een tijdelijke asielopvang is uitstekend en het is niet erg als er jaarlijks wordt getoetst of een bepaalde status nog steeds nodig is. Tenslotte dienen asielzoekers onze normen en waarden te onderschrijven.
Thema 4: overige onderwerpen
Tenslotte waren er nog enkele onderwerpen die geen betrekking hebben op bovenstaande onderwerpen. Zo werd de motie uit de ALV van november jl. bekrachtigd om binnen de VVD een Task Force in te stellen die een VVD-visie op asiel moet ontwikkelen. Met de energie uit deze sessie zal het niemand verbazen als ons Thematisch Netwerk deze handschoen zelf oppakt.
De volgende stap is om deze onderwerpen te bundelen en aan te bieden aan de verkiezingsprogrammacommissie voor nadere invulling van het hoofdstuk 'Migratie & Integratie'. Op 28 augustus is dit in concept klaar en kunnen we bepalen of we via moties en amendementen nog verfijning willen aanbrengen in het verhaal van de VVD naar de Nederlandse kiezers.
Er valt wat te kiezen rondom dit onderwerp. Dat is één ding dat zeker is.
Met liberale groeten,
Peter Lamberts